- Bastionul Tesatorilor - este considerat o constructie unica de acest gen din Romania si este singurul care se mai pastreaza in forma sa initiala. Este amplasat in partea de sud a cetatii si a fost construit in doua etape, intre 1421-1436 si 1570-1573, fiind refacut in 1750. Bastionul are o forma hexagonala si este protejat de ziduri de 2-4m latime. Fiind un important punct strategic era prevazut cu un turn al portii si doua turnuri de observatie.
Bastionul apartinea breslei tesatorilor de in si era folosit si pentru formarea uceniciilor breslei, intruniri, depozit pentru documente sau instructie militara.
In interior exista galerii etajate pe 3-4 nivele, prevazute cu guri de tragere. Tot la interior se afla doua spatii locuibile pentru sala de ceremonii si familia paznicului.
Astazi Bastionul Tesatorilor adaposteste sectia Muzeului Judetean "Cetatea Brasovului si fortificatiile din Tara Barsei". In interiopul muzeului se afla macheta vechiului oras, cu cladirile si fortificatiile existente.
In sezonul estival aici au loc concerte de muzica simfonica si alte manifestari culturale.
- Bastionul Graft - situat pe latura dinspre Dealul Straja si asigura comunicarea cu Turnul Alb, dispunand de un pod si o poarta mobila. Astazi se mai pastreaza doar unul dintre cele trei arcuri de sprijin.
- Bastionul Postavarilor - a fost ridicat in anul 1521 in partea estica a cetatii. Bastionul are forma circulara cu ziduri inalte de 13 m si graose de 2 m. Este prevazut cu galerii din lemn si guri de tragere dotate cu bombarde, archebuze si tunuri, fiind unul dintre cele mai bine fortificate bastioane.
- Bastionul Fierarilor - se afla in partea de nord-vest a cetatii si a fost construit in anul 1529 in forma octogonala. Este prevazut cu o poarta si trei galerii interioare etajate.
Astazi bastionul adaposteste Arhivele Nationale Brasov, unde putem regasii hrisoave moldovenesti precum si cea mai veche scrisoare redactata in limba romana - epistola negustorului Neacsu din Campulung (1521), documente care atesta existenta oraselor Braila, Slatina, documente din vremea voievodului Mircea cel Batran.
- Bastionul Funarilor - a fost construit in 1461 in fata zidurilor dinspre Muntele Tampa sub forma hexagonala si este cunoscut si ca Bastion al Franghierilor.
- Bastionul Curelarilor - construit in anul 1525, este situat in nordul Brasovului cu ziduri de 15 m inaltime si 4 m grosime. Era dotat cu pusti grele, pusti de mana, tunuri si un depozit important de praf de pusca.
Astazi gazduieste Rectoratul Universitatii Transilvania.
- Bastionul Tabacarilor - a fost construit intre anii 1450-1455 si se situeaza in partea de sud-est a cetatii.
|